Yoga

Yoga är en tradition med flera årtusenden rötter från Indien.

Yoga innefattar inte bara rörelser och ställningar utan också andning, meditation, mantran och seva som kan översättas med osjälvisk tjänande. En vanlig tolkning av vad yoga betyder är förening mellan kropp och själ. Yoga är religiöst obunden och kan ses som en filosofi.


Idag finns många grenar av yoga, Kundaliniyoga och Hatha yogan är två av de ursprungliga grenarna och delar av dessa återfinns inom många av de nyare sorterna. En spännande utveckling av yogan är Yin Yogan som har lite olika influenser och hämtar mycket  från Kinesisk filosofi och medicin. Man kan säga att den har tre delar, yoga, mindfulness-meditation och traditionell Kinesisk Medicin.


De olika yogasorterna har lite olika fokus. En kraftigt förenklad beskrivning kan vara
• Kundaliniyoga, rygg, nacke axlar, frigöra spänningar, stärker.
• Yin Yoga, ligament, leder, stärka och balansera.
• Yoga Fusion, bålstabilitet (höfter, rygg, skuldror).


Vilken yoga ska man välja?

Den bästa yogan är precis som träning, den som blir av.

Prova dig fram, beroende på var du befinner dig kan olika yogasorter locka. Generellt är det också så att om du blir rastlös av en lugn yoga är det mycket möjligt att det är precis det du behöver.


Läs mer om yogaklasserna


Om Kundaliniyoga


Kundaliniyoga är en dynamisk form av yoga där vi arbetar med rörelser, kroppsställningar, andning, meditation och mantran. Den kallas ibland för hushållsyoga då den är tänkt att kombineras med ett vanligt liv, du gör din yoga sedan ger du dig ut i livet och gör det du ska men med lite mindre tyngd och lite mer harmoni.


Vi arbetar på att stärka och mjuka upp med lite extra fokus på rygg, nacke och axlar att hitta lugn i kropp och sinne. Den passar gammal som ung och både dig som är stel och dig som är överrörlig då den sällan arbetar i ytterlägen.  


Många upplever mindre värk, bättre sömn och mer energi. Alla gör yogan utifrån sina förutsättningar och du börjar där du är. Vill du läsa mer om hur ett yogapass går till, följ länken nedan.


Snabb guide till Kundaliniyoga


Om Yin Yoga

Yin yoga är en lugn meditativ yoga med fokus på kroppens bindväv, ligament och leder.

Positionerna hålls under lite längre tid och vi har hjälp av yogabolster, kuddar och klossar mm för att bekvämt komma in i positionerna.

Positionerna är meditativa, fokus på kropp och andning med inspiration från mindfulness.


Om Yoga Fusion

En mer fysisk yogaform där vi har lite extra fokus på corestyrka. Passen innehåller också stretchning och minfulness inspirerad avslappning.